Nemzetközi diákoktól kapott tanácsokat a régió legnagyobb bankja

Nemzetközi diákoktól kapott tanácsokat a régió legnagyobb bankja

Tizenhat csapat érkezett a világ kilenc országából március közepén a Budapesti Corvinus Egyetemre, hogy üzleti tanácsadással segítsék az OTP Bankot és az egy Corvinus alumnus társalapításával sikerre vitt magyar startupot, a Tresoritot. Magyarország legnagyobb szabású, globális stratégiai esettanulmányi versenye, a Central European Case Competition @Corvinus, 2019. (CECC, 2019) adott lehetőséget arra, hogy a két vállalat képviselői új megközelítéseket ismerjenek meg akár Hong Kongból, Amerikából vagy Ausztráliából.

2019. március 17-én, vasárnap délután, a kínai és a szerb nagykövetség képviselői jelentek meg a Budapesti Corvinus Egyetem főépületében. A Central European Case Competition @Corvinus, 2019. nyitó ceremóniája zajlott éppen, a képviselők a saját országaik diákjait mentek megnézni.

A CECC @ Corvinus, a BCE Vállalatgazdaságtan Intézete és a Case Solvers szervezésében 2019. március 17. és 23. között valósulhatott meg. Kilenc ország 16 csapata vett részt a meghívásos alapú nemzetközi esettanulmány versenyen. A verseny két fordulóból állt, az első eset megoldására 6 órája volt a versenyzőknek, amelyet aztán 4 divízióba sorsolva prezentáltak az iparági szakemberekből álló zsűri előtt a Duna Palotában. A feladat során az indulók a Tresorit egyik üzleti kérdésére adható válaszokat vették számba. A diákok tanácsot adtak a cégvezetésnek, köztük a Corvinus esetoldó alumnusának, a társalapító Szilágyi Györgynek, hogy a frissen bevont tőkét milyen stratégia alapján mibe fektessék be. Minden divízió legjobbja aznap egy döntő fordulóban csapott össze, hogy kikerüljön a végső nyertes. A zsűri az amerikai University of Southern California, Marshall School of Business egyetem diákjainak megoldását találta a legjobbnak.

A CECC @ Corvinus 2019 második fordulójára március 22-én, pénteken került sor. Hasonló divíziós rendszerben jutottak tovább a csapatok a nagydöntőbe, ami a Budapest Corvinus Egyetem főépületében kapott helyet. Ami itt más volt a keddi naphoz képest, hogy a diákoknak 24 órájuk volt felkészülni az eset megoldására. Szükségük is volt rá, hiszen az OTP Banknak adtak tanácsot a tervezett koszovói terjeszkedésükkel kapcsolatban. Bese Péter, az OTP Bank Retail Leányvállalati Főosztályának igazgatója a feladat kapcsán elmondta:

„Komplex és kihívásokkal teli versenyen vehettek részt a csapatok. Az igazi kihívást az jelenthette, hogy számos területen kellett tudásukat bizonyítani vagy rapid módon megszerezni a megoldásokhoz szükséges naprakész tudást. Ezek a versenyek olyan útravalóval látják el a résztvevőket, amelyet később is haszonnal tudnak majd alkalmazni. Az OTP Bank egy folyamatosan fejlődő, bővülő, az innovációk iránt nyitott vállalat, ezért is tartjuk fontosnak, hogy minél korábban kapcsolatot építsünk ki az egyetemekkel, illetve a tehetséges hazai és külföldi diákokkal.”

A zsűri a The Chinese University of Hong Kong megoldását ítélte a legjobbnak. A nagydöntő után, a záró ceremónián Dr. Kozma Miklós, a CECC, 2019. akadémiai igazgatója, a BCE Vállalatgazdaságtan Intézet docense, és Ábrahám Zsolt, a rendezvény üzleti igazgatója, a Case Solvers ügyvezetője hirdették ki a két eset győztesét, majd egy állófogadáson vehettek részt a csapatok, segítőik és a szervezők.

Az első Central European Case Competition @Corvinus, 2019. a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének és az Intézet által oktatott esetoldó kurzusok alumnusa, Ábrahám Zsolt által vezetett Case Solvers közös szervezésében jött létre. Mindkét szervezet tapasztalt az esetversenyzésben, a Corvinus Vállalatgazdaságtan Intézete több, mint 10 éve készíti fel az egyetem hallgatóit nemzetközi esetversenyekre és rendszeresen jó helyezeséket hoznak el a rangos globális megmérettetésekről. Az esettanulmányi versenyek és tréningek szervezésével foglalkozó Case Solvers munkatársai pedig 7 éves fennállásuk alatt több, mint 29 országban szerveztek versenyt vagy tréninget és összesen 10000 diáknak segítettek előadói, elemzői és kritikus döntéshozói készségeik fejlesztésében.